zdrowe słodkości

Przepis na zdrowe ciasteczka owsiane czyli moja wersja „Jeżyków”

Zastanawialiście się kiedyś, co stanowi dla Was największą trudność, gdy rozpoczynacie dietę? Czemu tak ciężko wytrwać w postanowieniach dotyczących zdrowego odżywiania? Po którejś z kolei porażce dietowej zrobiłam sobie szczegółowy rachunek sumienia. I co się okazało? Najbardziej zgubnym przyzwyczajeniem jest dla mnie niewinna popołudniowa przerwa na kawę! Oto jak postanowiłam temu zaradzić…

Ten popołudniowy rytuał od jakiegoś czasu stał się dla mnie grzeszną przyjemnością. Oczywiście nie chodzi o samą kawę, czy nawet kawę z mleczną puszystą pianką (mniam!). Problem tkwił w tym, że do kawy bardzo pasuje coś słodkiego, a już szczególnie coś słodkiego z czekoladą…

Bardzo nie chciałam rezygnować z tej codziennej przyjemności, dlatego zaczęłam testować przepisy na przeróżne zdrowe słodycze, które w rozsądnej ilości na pewno nikomu nie zaszkodzą. Sprawdzone przepisy będę systematycznie zamieszczała na blogu, byście także mogli z nich skorzystać. Na słodki początek zapraszam na zdrową wersję „Jeżyków”. Świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie, które można włożyć także do dziecięcego lunchboxu.

zdrowe ciastka

ZDROWE CIASTECZKA OWSIANE

Lista składników na około 30 sztuk

  • 3 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych (mogą być bezglutenowe)
  • 1 puszka mleka kokosowego ok 400 g. (użyłam takiego o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • szklanka drobno pokrojonych suszonych daktyli
  • 1/3 szklanki drobno pokrojonych suszonych fig
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki mieszanki pestek słonecznika i dyni
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki dowolnej mąki pełnoziarnistej
  • 2 – 3 czubate łyżki kakao

blog plus size

Sposób przygotowania

  1. Płatki zalewamy podgrzanym mlekiem kokosowym i pozostawiamy do wchłonięcia płynu (ok. 20 minut).
  2. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy aż powstanie dość lepka, ale twarda masa. Wszystkie składniki powinny się równomiernie rozłożyć w masie.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180 – 190 stopni C.
  4. Lekko zwilżonymi wodą dłońmi formujemy z masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i następnie lekko je spłaszczamy. Ciastka układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Nie trzeba zostawiać pomiędzy nimi dużych odstępów, ponieważ nie rosną, ani nie rozlewają się na boki.
  5. Ciastka pieczemy ok. 25 – 30 minut.
  6. Po wystudzeniu na kratce przechowuję je przez kilka dni w metalowej puszcee.

Prawdziwi smakosze gorzkiej czekolady mogą dodatkowo ją rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią ciastka. ja uznałam, że to już byłaby rozpusta…

SMACZNEGO! 🙂

Przepis powstał na podstawie ciastek owsianych Olgi Smile.

Jeśli skusicie się na wypróbowanie przepisu koniecznie dajcie znać w komentarzach lub na FB, jak Wam smakowały.

  • Anka

    Próbowałam. Pyszne…

  • Monika

    Boję się tylko, że po zrobieniu zaraz zjem wszystko 😉

    • Dyscyplina to podstawa, ale 2 sztuki do kawy na pewno nikomu nie zaszkodzą 😉
      Ciasteczka sprawdzają się też świetnie, gdy trzeba zjeść coś w biegu.

      • Dziób

        Potwierdzam